Loading
November 26 2021

Ryan Babel released zijn langverwachte debuutalbum ‘The Autobiography – Chapter 1’

De meeste voetballers die hun levensverhaal willen vertellen schrijven een boek, alleen Ryan Babel is niet zoals de meeste voetballers. Naast zijn passie voor voetbal, zit muziek diepgeworteld in zijn hart, het is dan ook geen verrassing dat zijn autobiography uitkomt in de vorm van een langverwacht debuutalbum ‘The Autobiography – Chapter 1’.
Het idee voor een autobiografisch album ontstond toen Babel tijdens de lockdown gevraagd werd om een autobiografie te schrijven. Ryan zijn trainingsschema kwam on-hold te staan en er ontstond meer tijd voor nieuwe projecten. Muziek voelde voor Babel als de meest natuurlijke manier om zijn levensverhaal te vertellen en Ryan  besloot de verschillende periodes uit zijn leven en carrière samen te vatten op 8 tracks die samen het album vormen.
“Ik ben onwijs trots dat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen met dit album. Het maken van de verschillende tracks was een geweldige ervaring en het creatieproces met alle betrokken mensen was heel speciaal,” zegt Ryan.
Het album combineert invloeden van klassieke hip-hop met een modern tintje. Het is een persoonlijk album waarin Babel op vrij letterlijke wijze bepaalde levensfases rapt, begeleid door beats geproduceerd door Diztortion, die naast vaste hip-hop ook reggae en soul sounds laten horen. De collabs met grote talenten als Adje, Cho, Numidia en Cheyenne zijn de perfecte toevoeging op dit album.
Babel voetbalt op dit moment voor het welbekende Turkse Galatasaray en heeft met Ajax, Liverpool, Hoffenheim, Besiktas, Galatasaray en zijn deelname aan twee wereldbekers voor het Nederlands elftal al een indrukwekkende carrière achter de rug. Babel zijn debuutalbum is al lange tijd in de maak, en zijn muzikale carrière is dan ook geen bevlieging. Met zijn muzikale debuut in 2005 en inmiddels een eigen label is dit album het resultaat van hard werken, een eigen stijl ontwikkelen en veel studio uren maken.
Babel ziet zijn debuutalbum als een holistische manier om zijn levensverhaal te vertellen en laat het album zien dat hij is toegewijd zichzelf te blijven uitdrukken met muziek en zich verder te ontwikkelen als artiest. Zoals de al titel zegt, dit is nog maar het eerste hoofdstuk.
Over Ryan Babel
Naast een succesvolle voetbalcarrière bij Ajax, Liverpool, Hoffenheim, Besiktas, Galatasaray en twee keer het WK met het Nederlands elftal te hebben gespeeld, maakt Ryan Babel nu eindelijk ook grote stappen in de muziek. Ryans liefde voor muziek begon al tijdens zijn jeugd in Amsterdam Zuidoost, waar hij opgroeide met Surinaamse bands als La Rouge en La Caz. Als tiener speelde hij in diverse bands met zijn vrienden en rolde hij in het zingen en het bespelen van de keyboard, maar de ontdekking van rap muziek op zijn zestiende bracht pas echt wat teweeg bij Ryan. Zijn entree in de scène van Nederlandse rappers zoals Ali B, Lange Frans en Baas B viel samen met zijn eerste contract bij Ajax, waarna hij al snel in contact kwam met deze populaire rappers van die tijd. Ondanks zijn groeiende succes en passie voor muziek viel het echter niet bij iedereen in goede aarde dat de succesvolle voetballer ook nog artistieke dromen en ambities na streefde. Daarentegen nam hij stappen in het oprichten van zijn eigen muziekmanagement bedrijf om zo andere artiesten te helpen en dicht bij zijn passie te blijven. Inmiddels ziet hij muziek als de manier om zijn eigen verhaal te vertellen, niet om de grootste rapper van Nederland te worden. Dat betekent dat hij andere artiesten zal blijven helpen om zich te ontwikkelen, maar inmiddels is het ook weer tijd voor Ryans eigen muziek.
#RyanBabel