Loading
October 24 2017

[DUTCH] Vice Money sprak Gianluca Vacchi tijdens Amsterdam Dance Event

“Denk je dat mijn leven gewoon is? Het is het meest ongewone leven dat je kunt hebben.”
De eerste keer dat ik achter het bestaan van Gianluca Vacchi kwam, zat ik door de explore page van Instagram te scrollen. Ik zag een filmpje van een man met wit haar, een grijze baard en een ontzettend gespierd lichaam vol tatoeages. Samen met zijn vrouw, die wel twintig jaar jonger moest zijn (en dat ook was), danste hij synchroon op La Mordida van Ricky Martin. Ik werd verliefd en zorgde dat hij in de Whatsappgroep van mijn familie een cultheld werd, door onafgebroken zijn filmpjes en foto’s te delen.

Ik moest wel even lachen toen ik via Instagram vernam dat Vacchi, die elf miljoen volgers heeft, op tournee ging om een boek over zijn leven te promoten. Het boek draagt de titel #Enjoy. Toen bleek Vacchi ook nog eens dj te zijn. Afgelopen zaterdag draaide hij op Amsterdam Dance Event een set van zes uur in club Mad Fox. De zoveelste die zijn beroemdheid uitbuit om allemaal dingen te doen die hem geld en nog meer beroemdheid opleveren. Een socialite.

Ik ging me in hem verdiepen en ontdekte dat hij in een vorig leven een succesvol zakenman was. Zijn vermogen wordt geschat op 500 miljoen euro. Zelf zegt hij dat het wat meer is, zo’n 700 miljoen. Anderen zeggen dat hij meer schulden heeft dan vermogen. Nu hij even in Nederland is voor het Amsterdam Dance Event, bezoek ik hem in vijfsterrenhotel The Dylan aan de Keizersgracht, om hem onder het genot van een espresso te vragen naar zijn zakeninstinct, zijn succes en de gaten in de markt.

VICE Money: Ha Gianluca, vind je het goed dat ik het gesprek opneem?
Gianluca Vacchi: Ik vind dat allemaal niet erg. Ik heb geen filters nodig. Zo gaat dat ook op Instagram. Alles wat je op Instagram ziet is echt. Zo leefde ik al voor social media bestonden. Zo leef ik al vijfentwintig jaar, en misschien zelf wel langer – omdat ik zo oud ben.

Voor we het over je zakenimperium gaan hebben, moet ik je iets vragen. Hoe heb je zo goed leren dansen?
Dat heb ik niet hoeven te leren, het zit in mijn natuur. Ik heb wat druppeltjes Zuid-Amerikaans bloed in me, omdat mijn grootmoeder Argentijnse was. Misschien heb ik het daarvan.

Vacchi houdt zijn armen in de lucht, in de pose van Usain Bolt. Hij doet de thunderbolt.

Je hebt een zakenimperium. Stellen mensen je sinds je influencer bent daar nog weleens vragen over?
Ze vragen me er wel over, maar niet genoeg. Want wat ik nu op social media ben, is het resultaat van vijfentwintig jaar business. Mensen moeten goed begrijpen dat het niet allemaal vanzelf kwam. Er zit iets achter. Toen ik en mijn neef in het familiebedrijf stapten was ik vijfentwintig. Het was een fabriek voor verpakkingsmachines. De omzet was 35 miljoen euro per jaar. Nu zetten we anderhalf miljard euro om per jaar. En het is niet dat ik niet verdien wat ik heb omdat ik niet meer achter een bureau zit te werken.

Waarom verdien jij het dan wel?
Mijn werk is dat van een aandeelhouder. Als je een bedrijf opricht dan ben je aandeelhouder, maar daarmee ben je nog niet automatisch de manager. Je moet goed naar jezelf kijken en je afvragen: ben ik de juiste man om het bedrijf te leiden? Als je dat niet bent, dan moet je een stapje terug doen. Dat heb ik dus gedaan.

Hoezo ben jij daar dan niet geschikt voor?
Omdat ik die skills mis en ook omdat ik routine haat. Ik kan niet twee dagen hetzelfde doen. Ik ben creatief. Toen ik me niet meer met de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf bemoeide ben ik nog zestien jaar in zaken gebleven. Ik had bedrijven in twaalf verschillende sectoren. Ik deed de strategie, en koos de manager uit die de day-to-day business kon doen.

In je boek #Enjoy schrijf je dat je uit het zakenleven bent gegaan om je meer op ‘jezelf te focussen’. Wat bedoelde je daarmee?
Daar zit een belangrijk idee achter, een levensfilosofie: ik ben een entrepreneur en ik weet wat het is om een lening af te sluiten. De eerste lening die je afsluit is het leven zelf. Het is zeker dat we het terug moeten geven en je weet nooit wanneer je het moet teruggeven. Na mijn jaren als zakenman wist ik op een gegeven moment dat het me niets meer zou brengen. Ik was niet meer geïnteresseerd in het opstapelen van geld. Toen ik twintig was, was ik wel heel geïnteresseerd in geld verdienen, net als veel andere jongens van twintig. Ik wilde zo graag rijk worden. Toen ik zestien jaar oud was haalde ik stiekem documenten van het familiebedrijf van mijn vaders bureau, omdat ik ze zo graag wilde bekijken en ervan wilde leren. Ik was nieuwsgierig en hongerig.

En ik ben nog steeds hongerig, maar niet naar geld. Ik ben nieuwsgierig. Ik zag hoe anders we zijn gaan communiceren, hoe iedereen de hele dag maar op zijn scherm zat. Daar was weer een kans om iets te doen: daar lag een kans om mijn leven zonder filter te laten zien en een wereldwijde entertainer te worden.

Lees het hele interview verder op Vice Money.

Gianluca Vacchi