Loading
October 9 2017

[DUTCH] Esquire: In de Pacha op zoek naar het antwoord op de vraag: heeft Ibiza zijn magie verloren?

Waar denk je aan bij Ibiza? Zie je hippies voor je die in de jaren zestig en zeventig (half)naakt op het strand dansten, onder de invloed van LSD en/of wiet, terwijl hun lange haren in de wind wapperden? Die belofte van hedonisme trekt jaarlijks meer dan 7 miljoen toeristen naar het eiland.

Maar de tijden zijn veranderd. Langs de snelweg naar Ibiza-Stad zie je rijen billboards met DJ’s en hun strenge blikken: Martin Garrix, Joris Voorn, Afrojack (de Hollanders zijn goed vertegenwoordigd). Deze muziekmagnaten treden op in megaclubs als Pacha, Amnesia en Ushuaïa, die het eiland transformeerden van kunstenaarsenclave tot rave-mekka voor de rijken, met neonverlichte boulevards en cocktailbars, futuristische appartementencomplexen en glimmende bolides en jachten.

De overweldigende massaliteit van het clubleven, de hoge prijzen voor tickets, drankjes en hotels – en dus alle nieuw geldtypes die hier komen pochen – stoten misschien meer wel mensen af dan het aantrekt. Ik ben echter uitgenodigd om de Britse DJ Hot Since 82 in actie te zien, die de hele zomer optreedt in Pacha. Een goede kans om te polsen wat er nog over is van het hippiegedachtegoed.

Het instituut Pacha bestaat dit jaar ook precies vijftig jaar. In 1967 opende Ricardo Urgell de eerste vestiging in Sitges (Spanje), zeven jaar later opende Pacha Ibiza zijn deuren. De mensen hierachter moeten dus kunnen uitleggen hoe de eilandmentaliteit zich heeft ontwikkeld. Ze hebben het immers zelf gevormd en het Pacha-gevoel geëxporteerd naar landen als Brazilië, Rusland en Dubai.

Pacha is een van de eerste megaclubs op Ibiza, met een capaciteit van drieduizend mensen. Op het eerste gezicht voelt dat wat onpersoonlijk. Vanaf bovenaf zie ik een zee van mensen verdwijnen in witte rook en groene laserlichten. Maar beneden is de sfeer wat intiemer, omdat Pacha een onhandig maar spannend doolhof is – met verschillende zalen, op meerdere niveaus, verbonden door allerlei trappetjes en gangen. Elke ruimte heeft een andere muziekstijl en inrichting. Na een paar drankjes ben ik volledig verdwaald, maar omdat iedereen aan het ronddolen is, maak je snel nieuwe vrienden.

“Pacha is niet een normale club”, zegt Francisco Ferrer, de huidige baas en creative director van Pacha. Hij is geboren op Ibiza op en werkt al sinds 1985 voor het feestimperium. “Het is ingericht als een typisch Spaans landhuis, met allemaal geheime hoekjes.” Er staan metershoge totempalen, blokken met dansers en aan het plafond hangen nepplanten. “Het moet warmte uitstralen. In de winter houden we maar een klein deel open, dan staan we met driehonderd mensen rond de open haard.” Het Ferrers taak om de ‘familiesfeer’ in te behouden, nadat oprichter Ricardo Urgell de Pacha Group ‘met veel pijn’ – en voor 350 miljoen euro – verkocht aan Trilantic, een private equity firm.

In de jaren zeventig was er slechts 300 watt nodig om Pacha een nacht draaiende te houden, nu is dat 60.000 watt. De clubervaring is dus onherkenbaar veranderd. Na wat doorvragen erkent Ferrer dat bigger niet per se better is. “Technologie en internet hebben een grote impact. Vroeger voelde het wat echter, mensen waren niet zo aan het poseren. Ze kwamen hier om dingen te doen die ze thuis niet mochten, ze voelden zich vrij. Nu is iedereen met zijn telefoon bezig, ze zijn niet echt aan het leven.” Ferrer zegt dat Ibizagangers vroeger ook meer hun best deden om zich te verkleden en zich te verdiepen in de muziek. Nu willen ze vooral selfies nemen in de coolste club van dat moment.

De lokale overheid wil het eiland juist gezinsvriendelijker maken, meer rust in de tent. Wat vindt DJ Hot Since 82 (echte naam: Daley Padley) daarvan? Hij draait immers in alle grote metropolen. Is Ibiza nog wel progressief – en uniek? “Kijk om je heen, het is hier magisch! Ibiza blijft het mekka van de dancemuziek. Wat hier gebeurt, heeft wereldwijd impact”, zegt Padley in de tuin van Pacha, vlak voor hij moet draaien. Hij wordt constant aangesproken door meisjes en gebeld door vrienden die naar binnen willen. “Ik reis de hele wereld over en heb op alle continenten opgetreden, maar er zijn maar weinig plekken met de vibe van dit eiland. Hoe veel men ook verandert, het blijft me betoveren.”

Padley (35) draait al sinds zijn 17de. Zijn wereldwijde succes heeft hij deels te danken aan Ibiza. “Als tiener kwam ik hier al om Frankie Knuckles en Erick Morillo te zien draaien.” In 2006 had Padley zijn eerste residency (een wekelijks feest tijdens het hoogseizoen) in Amnesia, onder de vlag van club Glasshouse uit Leeds. Zes jaar geleden was Padley hier op een afterparty, toen de muziek uitviel. Hij sloot zijn iPhone aan op de speakers en speelde een eigen demo. De respons was zo goed, dat hij Let It Ride uitbracht en daarna definitief doorbrak als Hot Since 82. In 2013 bracht hij zijn eerste album Little Black Book uit en een jaar later richtte Padley zijn eigen label op: Knee Deep in Sound.

“Ik kom uit een arm gezin”, zegt de DJ dan ineens. Padley groeide op in South Yorkshire. “Mensen die daarvandaan komen, bereiken zelden wat ik heb bereikt, dus ik ben erg dankbaar. Ik hoop dat die nederigheid overkomt. Het ging voor mij nooit om het geld, ik werd simpelweg aangetrokken door de spanning van het nachtleven. Ik kan ook niks anders dan dit.” Het was altijd zijn ambitie om het te maken op Ibiza. “Dat is de droom van iedere DJ. Dat ik hier nu een interview met jou zit te doen, in de tuin van Pacha, tijdens mijn eigen clubnacht, is erg surrealistisch. Ik probeer nog steeds te bevatten wat me allemaal is overkomen, maar ik wil er ook niet gewend aan raken.”

Labyrinth, zo heet zijn wekelijkse feest in Pacha. “Je moet het middelpunt van het doolhof zien te vinden”, licht Padley cryptisch toe. Iedere vrijdag, de hele zomer lang, draait hij samen met grotere (DJ Harvey) en kleinere namen (La Fleur). Daley’s muzikale doolhof is ‘een beetje underground en een beetje commercieel’, vindt hij zelf. “Genres zoals house en techno zijn bullshit – ik roer gewoon alles door elkaar. Ik wil ook niet één groep mensen tevreden stellen, maar iedereen. Ik ben sowieso een people pleaser en wil uitnodigend overkomen. Veel DJ’s kijken hun publiek niet eens aan, maar ik probeer altijd emotie te tonen. Ik ben gelukkig van nature een blije, lachende jongen.”

Daley wil op niemands tenen trappen, dat is duidelijk. In algemene bewoordingen erkent hij ‘de impact van al dat geld op het eiland’ en hij vermijdt ‘bepaalde clubs die niet meer het juiste gevoel hebben’. Maar Pacha is in zijn ogen nog steeds authentiek. “Ze blijven al vijftig jaar trouw aan hun roots, hun publiek en hun resident DJ’s.” Daley bijt natuurlijk niet de hand die hem voedt. Zijn residency in Pacha krijgt volgend jaar een vervolg, waarmee hij weer verzekerd is van een riant inkomen én maandenlange exposure. “Sommige gasten hadden residencies op Ibiza van meer dan tien jaar. Ik wil ook zo’n nalatenschap creëren en later worden herinnerd als een Pacha-legende.”

In Pacha ontmoet ik ook de Spaanse underground-DJ/producer Horacio Alvarez (34, artiestennaam Yawa Ze), die hier het hele jaar woont en ook het tijdschrift Fiesta & Bullshit runt. Hij is kritischer: “Met de komst van de dure viptafels is de hedonistische vibe verloren gegaan. Men begint nu wel in te zien dat een eiland zonder magie op den duur geen geld meer oplevert. De vrijheid en blijheid wordt gelukkig in leven gehouden door een kleine groep artiesten die het hele jaar door feesten, kunstshows en workshops organiseren, zodat de hechte kern met elkaar in contact blijft.” Alvarez houdt zelf van intiemere clubs als Underground en de feestjes van galeries B12 en La Nave.

Samen kijken we toe hoe Hot Since 82 even later de DJ booth betreedt. Hij draagt een spierwit, boordloos overhemd, in zijn mondhoek bungelt een sigaret. Om hem heen staat zijn entourage mee te hupsen. We staan achter de DJ op het hoger gelegen vipdek en zien dus wat hij ziet: honderden handen en smartphones die de lucht ingaan. Padley kijkt toe, lacht en gooit zijn vrije hand in de lucht. Voor de gewone bezoekers van dit eiland is het soms een crime om het middelpunt van het doolhof te vinden. Maar voor DJ-goden als Hot Since 82 is Ibiza een paradijs op aarde.

Er komt nog een editie van Hot Since 82’s Labyrinth in Pacha, aankomende vrijdag (13 oktober). Hot Since 82 komt ook naar Nederland voor het Amsterdam Dance Event. Op zaterdag 21 oktober staat hij op STRAF_WERK x Knee Deep in Sound in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Hot Since 82 werkt momenteel aan een nieuw album, dat naar verwachting volgend jaar zal uitkomen.

Source: Esquire

Pacha